Tekirdağ’da karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında, 2050 yılına kadar da yüzde 80 azaltılması hedefleniyor.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Enerji A.Ş. işbirliği kapsamında ‘Tekirdağ Sera Gazı Emisyon Azaltımı ve İklim Uyum Çalıştayı’ düzenlendi.
Tekirdağ Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) kapsamında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Enerji A.Ş. işbirliği kapsamında gerçekleşen çalıştayda, karbon emisyonlarının azaltılması, çevre bilincine katkı sağlanması, karbon emisyonu envanterine şeffaf erişim imkanı gibi konularda bilgiler ve öneriler paylaşıldı.
Söz konusu işbirliği ile Tekirdağ’ın iklim değişikliğine dirençli hale gelmesi, tüm paydaşların sürece dahil edilmesi ve sera gazı azaltımı eylemlerinin takip edilmesi, bina ve tesislerde enerji verimliliği eylemleri ile tüketimlerin azaltılması, bina ve tesislerde yeşil dönüşüm planlanması, afet durumları için enerji yönetimi planlamasının yapılmasına katkı sağlanması ve çevre farkındalığının artırılmasının amaçlandığı kaydedildi.
Çalıştayda konuşan İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, insanlığın endüstriyel ihtiyaçlarına cevap verebilmek için hızla tüketilen doğal kaynakların atmosferdeki sera gazı birikimini artırdığına dikkat çekti.
19. yüzyılın ortalarından itibaren atmosferde artış gösterensera gazının afetlere neden olduğunu söyleyen Yalçın,
İklim değişikliği sebebiyle deniz suyunda yaşanan ani artış, Marmara Denizi’nin kapalı ve durağan bir yapıya sahip olması ve deniz kirliliği ile organik atık miktarındaki artışın müsilajı tetikleyen üç ana etken olduğunu hatırlattı.
Avrupa Şiddetli Hava Merkezi’nin tüm Akdeniz ve Avrupa ülkeleri için topladığı ve doğrulamasını yaptığı hortum olayları veri tabanına dayanarak gerçekleştirilen çalışmada, ocak 2010 – Şubat 2019 olmak üzere son 10 yıllık dönemdeki hortum sayısının 2000-2009 yıllarında gözlemlenen hortum sayısından daha fazla olduğuna değinen Yalçın, buharlaşmanın daha fazla olduğunun ve hidrolojik döngünün hızlandığını vurguladı.
Dünya genelinde gelinen noktada Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planlarının önemli olduğunu aktaran Yalçın, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı oluşturulmasına ilişkin sözleşme imzalayarak işbirliği gerçekleştirdiklerini aktardı.
‘İNSANA, DOĞAYA VE ÇEVREYE DUYARLI BİR ANLAYIŞA SAHİBİZ’
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise konuşmasında, gelecek nesillere daha yaşanılabilir ve daha sağlıklı bir kent bırakmanın en temel hedefleri olduğunu ve bu doğrultuda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, bilinçli enerji kullanımı, enerji verimliliği ve iklim değişikliği ile mücadele konularında pek çok önemli çalışmaya imza attıklarına değindi.
Tekirdağ Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planının sera gazı salınımlarının azaltımına ve iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin çerçeveyi ortaya koyan çok önemli bir plan olduğunu söyleyen Albayrak, < Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak eylem planını hayata geçirmeden önce İklim ve Enerji İçin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladık. Tarafı olduğumuz sözleşme kapsamında 11 ilçemizde yerel yönetimlerin iş birliğiyle küresel iklim değişikliği ile mücadele edeceğiz. Söz konusu sözleşme kapsamında Tekirdağ ili sınırlarında, karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında, 2050 yılına kadar da yüzde 80 azaltılması taahhüdünde bulunuyoruz. Projemiz tamamlandığında Büyükşehir Belediyesi olarak ihtiyaç duyduğumuz enerjinin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamış olacağız. Doğal kaynaklarımızın korunması konusunda tüm kurumlarımıza ve vatandaşlarımıza da önemli görev ve sorumlulukların düştüğünü de hatırlatmak isterim