Sahipsiz Hayvan Bakımevi 2. Etabı Açıldı: “Satın Almayalım Sahiplenelim” Çağrısı Yinelendi
Sahipsiz Hayvan Bakımevi 2. Etap Projesi hizmete açıldı. Yaklaşık 44 bin metrekarelik alana yayılan tesiste köpek kapasitesi 150’den bin 500’e çıkarılırken, projede mama üretimi de öne çıkan başlıklardan biri oldu. Başkan Yüceer, Mayıs ayı sonunda hizmete alınacak mama üretim tesisiyle günlük yaklaşık 1 ton yemek atığının mamaya dönüştürüleceğini, böylece hem sıfır atık hedeflerine katkı sağlanacağını hem de bakımevinin mama ihtiyacının karşılanacağını kaydetti. Tesisin bugüne kadar binlerce sahipsiz hayvana bakım ve tedavi hizmeti verdiğini belirten Yüceer, sahiplendirme çağrısını yineledi.
Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ise belediyelerle koordineli yürütülen çalışmalar kapsamında doğal yaşam alanlarına dikkat çekerek, özellikle Malkara ve Çerkezköy’de hayvanların gölgelik alanlarda, kendi yaş ve cins gruplarına uygun şekilde yaşamlarını sürdürdüğünü kaydetti.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Sahipsiz Hayvan Bakımevi 2. Etap Genişleme Projesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Süleymanpaşa’nın Karacakılavuz Mahallesi’nde bulunan Sahipsiz Hayvan Bakımevi, tamamlanan ikinci etap çalışmalarıyla birlikte modern bir yaşam merkezine dönüştü. Yaklaşık 44 bin metrekarelik alana yayılan ve köpek kapasitesi bin 500’e ulaşan tesisin açılışı, yerel yönetim temsilcileri, protokol üyeleri ve hayvanseverlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Veteriner İşleri Dairesi Başkanı İlker Çelik yaptı. Çelik, konuşmasında ikinci etap kapsamında hayata geçirilen teknik çalışmalara ilişkin bilgi verirken, projeye verdiği destek ve öncülük dolayısıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer’e teşekkür etti.
Göreve geldikleri günden bu yana can dostların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk’ün destekleriyle sürecin hızlı şekilde tamamlandığını ifade ederek, Sahipsiz Hayvan Bakımevimizin 2. Etabını hizmete açmanın mutluluğunu yaşıdıklarını aktardı.
“TESİSİMİZ BUGÜNE KADAR BİNLERCE CAN DOSTA HİZMET VERDİ”
Birinci etap tesisin bugüne kadar yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Yüceer, 2023 yılında hizmete açılan tesiste 2 bin 192 köpek ile 2 bin 783 kediye bakım ve tedavi hizmeti verildiğini söyledi. Yüceer, köpeklerin 827’sinin, kedilerin ise 419’unun kısırlaştırıldığını, 1.562 sahipsiz hayvana kuduz aşısı uygulandığını belirtti.
Sahiplendirme oranlarının henüz istenilen seviyede olmadığını ifade eden Yüceer, bugüne kadar 160 köpek ve 94 kedinin sahiplendirildiğini kaydetti.

Artan ihtiyaç nedeniyle mevcut kapasitenin yetersiz kaldığını dile getiren Yüceer, ikinci etap yatırımıyla birlikte tesisin önemli ölçüde büyütüldüğünü söyledi. Yüceer, “İkinci etapla birlikte tesis alanımızı 44 bin metrekareye çıkardık. Köpek kapasitemizi 150’den 1500’e ulaştırdık. Doğal yaşam alanları, bakım alanları, teknik hizmet bölümleri ve sosyal alanlarıyla can dostlarımız için kentimize yakışan modern bir yaşam merkezi oluşturduk” ifadelerini kullandı.

“SATIN ALMAYALIM, SAHİPLENELİM”
Sahiplendirme süreçlerinin artırılması amacıyla hizmete açılan “sahiplen.tekirdag.bel.tr” platformuna da değinen Başkan Yüceer, vatandaşların sistem üzerinden can dostlara ilişkin bilgilere ulaşabildiğini belirterek, “Bir kez daha çağrımızı yineliyoruz; satın almayalım, sahiplenelim” dedi.

MAMA ÜRETİM TESİSİ DE MAYIS AYI SONUNA KADAR HİZMETE AÇILACAK
Candan Başkan, ayrıca bu ay sonuna kadar hizmete alınacak mama üretim tesisiyle günlük yaklaşık bir ton yemek atığının mamaya dönüştürüleceğini ifade ederek hem sıfır atık hedeflerine katkı sağlanacağını hem de bakımevinin mama ihtiyacının karşılanacağını söyledi.
Tekirdağ Valisi Recep Soytürk de konuşmasında sokak hayvanları konusunda yerel yönetimlerle koordineli şekilde çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti
“Belediyelerimizin orman alanlarındaki ya da kamu alanlarındaki taleplerini aldık, birebir genel müdürlükle görüştük ve hızlı bir şekilde tahsislerini yaptık. Bu tahsislerin tamamı bitti ve çok muhteşem alanlar çıktı. Malkara’da doğal yaşam alanı çok güzel bir yer, çok güzel ağaçlar var ve bu ağaçların altında hayvanlar huzurla yaşıyorlar. Çerkezköy yaşam alanında da hayvanlar kendi cinsine, kendi yaşına uygun olan hayvanlarla kalıyor. İçerisinde kulübeleri var. Ağaçlar var yazın güneşin altında kalmıyor, kışın kulübesi var. Çerkezköy’de de bir mama fabrikası kuruldu. Oradan tedarik ediliyor. Sokakta hayvanların birbirlerine zarar vermemesi, insanlara zarar vermemesi için bu alanlar önemli. Usulüne göre toplanıp bakımevine getirilsin, tedavi gerekiyorsa tedavi edilsin sağlıklı huzurlu bir yere götürülsün. Uygun fiyata mama üretelim ve sağlık harcamasını da en aza düşürerek bu işi çok kaliteli ve sürdürülebilir yapalım istiyorum. Çok şükür çok önemli mesafe kat ettik ama bitmedi. Her ilçede ne kadar sokak hayvanı olduğu bilgisi elimizde. Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Onur Bozkurter’in gayretini görüyorum. Onlar kendi arazileri üzerinde bir alan kurdular.
Şarköy, Saray, Kapaklı, Ergene ilçemizde kurulan alanlar hepsi ayrı ayrı güzel oldu. Ben bu tesis için Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer’e, ilçelerdeki tesisler için ilçe belediye başkanlarına, veteriner hekimlere ve emeği geçen diğer personele teşekkür ediyorum. Tesisin hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum”
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek Sahipsiz Hayvan Bakımevi 2. Etabı’nın açılışı gerçekleştirildi, protokol üyeleri ve hayvanseverler tesisi gezdi.



