27.07.2024

FARKINDA MISINIZ? ÇARŞI ÖLÜYOR!

15, Haziran 2016 Çarşamba
Bu haber kez okundu


Tekirdağ büyümeye gelişmeye devam ediyor. Ancak şöyle söyleyebilirim ki Tekirdağ merkez yani Süleymanpaşa ilçesi büyüyor ve eğer önlem alınmazsa dönüşü olmayan sorunları geleceğe taşıyor.

Şöyle ki; Tekirdağ çarşı kavramı önümüzdeki 10 yıl içinde kaybolacak. Çünkü yatırımlar artık her nedense Hürriyet Mahallesine doğru yapılıyor. Üstelik resmi kurumlarda oraya gitmeye başladı. (İstanbul’a doğru büyüme psikolojisinden kurtulamadık.) Bir de çarşıda olan resmi kurumların tamamı taşınması sonrası çarşıda in cin top oynar.

Bu da çarşıda şehre yıllarını vermiş hizmet etmiş başta esnaf olmak üzere çok sayıda kişiyi zor duruma sokar. Bakın zamanında istenmeyen bir AVM dışında çarşı da ailecek gidilebilecek gezilebilecek mekân sayısına. Son zamanlarda herkes Hürriyet Mahallesindeki yerleri tercih eder oldu. Bu çarşı trafiğini hafifletmek adına başta iyi gibi görünebilir ancak iyi bir durum değildir. Çünkü şehir merkezi gün geçtikçe yalnızlaştırılıyor. Bu yalnızlık beraberinde eksiklikler ile uygunsuz insanların türemesine neden oluyor.
Bence biran önce Süleymanpaşa merkeze el atılmalı çarşı kavramı göz önüne alınarak buraya uygun cafeler, restoranlar, alışveriş alanları oluşturulmalı. Çarşı merkez zaten bir caddeden ibaret ve gittikçe yalnızlaştırılıyor. Esnaf sürekli Hürriyet Mahallesine gitmekten bahsediyor. Bu sebeple Hürriyet Mahallesinde iş yeri kiraları fiyatları uçmuş durumda.

Bakın asıl sorun da burada başlıyor. Bir yeri değersizleştirerek bir yeri değerlendirmek doğru değil. Çarşıda yeni projeler yapılmalı. Çarşı hareketlendirilmeli. İnsanlar buraya çekilmeli. Zaten devlet kurumları ve okullar gidince iş sayısı en azından esnaf için kazanç çok düştü. Bu kazanç bir bakıma başka bir yere kaydırıldı.
Ancak herkes Hürriyet Mahallesinde iş yeri almak imkânına sahip değil. O yüzden devletin asli görevi, sosyal belediyecilik gereği burada yani çarşıda faaliyette olan esnaflarda düşünülmeli ve onlar içinde insanları buraya çekecek birkaç proje gündeme alınmalı ve derhal uygulanmalıdır. Park yeri yokluğu, yolların darlığı ve gün geçtikçe azalan insan sirkülâsyonu sebebiyle çarşı unutulmuşluğunu gözler önüne seriyor.

Çarşıda var olan hayat yoğun trafikten öteye geçemiyor. Ve bu trafik çarşıya gelenin bir daha gelmemesine sebep oluyor. Bence çarşı en azından Hükümet Caddesi Büyükşehir Belediyesi önünden Endüstri Meslek Lisesi önüne kadar çok başarılı bir proje ile çok canlı hale getirilebilir. Buda insanların buraya gelmelerine neden olur. Ve böylece çarşı yok olmaz. Yani geçmişe sahip çıkılmış olur. Uzman değilim ancak; “yol kapatılsa ya da tek yön olsa. Kaldırımlar daha da büyüse kaldırımlarda insanlar çay kahve içecek yerlere sahip olsa. İstanbul da bilen bilir sırf böyle yerleri gezmeye gider insanlar. Ve oradaki iş yerleri kazanç sağlar. Belediye de böyle yerlerden gelir elde eder.”

Unutulmamalıdır ki bir yeri yok etmek yoksunlaştırmak kolaydır. Asıl zor olan bir yeri korumak ve büyümesi için çalışma yapmaktır. Bu sebeple belediyemizden çarşı esnaflarının sesini dinlemesini ve Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesin de çarşıya sahip çıkmasını bekliyoruz.

facebook twitter youtube google+ feedburner
Yazar:
sanalbasin.com üyesidir