Tekirdağ Ceyport Limanı Kapasite Artış Projesi’ne ilişkin dolgu çalışmaları, yasa dışı şekilde devam ediyor.
Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi, Ceyport Limanı Kapasite Artış Projesi’ni, çevre ve insan sağlığı üzerinde oluşacak zararların belirsiz olması ve depremsellik riski nedeniyle durdurdu. İdare Mahkemesi’nin, yürütmeyi durdurma kararına ve ÇED raporunu iptal etmesine rağmen, limanda kapasite artışına ilişkin çalışmalar sürüyor.
Haber: Serap Cömertoğlu İşcan
Mahkeme kararının ardından, Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen mühürleme işlemini, firma beş kez ihlal etti. Çalışmaların devam ettiğini tespit eden müdürlük, 22 Aralık’ta ise altıncı kez dolgu alanını mühürleyerek, savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Ceyport Liman yönetiminin ise ÇED başvurusunun tekrardan yapılacağını ve bu süre içerisinde dolgu faaliyeti yapılmayacağına ilişkin sosyal medyadan kamuoyu duyurusunda bulunarak, dolgu çalışmalarını sürdürmesi dikkatleri çekti.
Sosyal medyada sponsorlu reklam verilerek, yapılan kamuoyu açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:
“Şirketimiz, mahkemenin verdiği gerekçeli kararında belirtilen eksik hesaplamalar ile ilgili çalışmaları hızla tamamlayarak, ÇED başvurusunu tekrardan yapacaktır. Bu aşamada bahse konu bölgede herhangi bir deniz dolgu faaliyeti, yapılmayacak olup, ÇED Olumlu Kararı’nın alınmasına müteakip işletme sözleşmesinde yer alan zorunlu yatırımlar kapsamında yarım kalan Feribot/Yolcu İskelesi ve Araç Park Sahasını tamamlayarak Tekirdağ ve bölge halkının kullanımına sunacaktır.”
Temizlenmesi Gereken Alan Dolduruluyor
Trakya Platformu Tekirdağ Yönetim Kurulu Üyesi Bedia İlerler, İdare Mahkemesi’nin 12 Ekim’de itiraz yolu kapalı olmak kaydıyla yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, 25 Kasım’da ise ÇED Olumlu kararının iptal edildiğini hatırlatarak, çalışmaların yasa dışı bir şeklide sürdüğünü belirtiyor.
Firmanın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya atıfta bulunan İlerler, “Kapasite artışına ilişkin yürütmeyi durdurma kararından sonra da ÇED raporu iptalinden sonra da çalışmalar durmadı. ÇED başvurusunda bulunacağını açıklayan firma, şu an ÇED raporu olmadan dolgu çalışmalarına devam ediyor. Rapor için ekipler inceleme yapmaya geldiğinde, çalışma bitmiş olacak ve tamamlanmış bir işlem için ÇED raporu verilmiş olacak” diyor.
Mahkeme kararının ardından, yapılan işlemlerin temizlenmesi gerektiğini fakat denizin hızla doldurulduğunu dile getiren İlerler, şunları aktarıyor:
“Firma ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkililerinin görevlerini yerine getirmediğine ilişkin suç duyurusunda bulunduk. Savcılık; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün görevini yaptığını tespit ettiğini bildirdi. Müdürlük, yapılan ihbarları değerlendirmiş ve bu yasa dışı faaliyeti yerinde tespit ederek, video ve fotoğraflarla savcılığa suç duyurusunda bulunmuş.
Suç Duyurularına Karşı Cevap Gelmedi
“Liman yönetimi, beş kez mührü çözüp çalışmaya devam etmiş. Bulunduğumuz suç duyurusu üzerine savcılık, devlet memurlarını çağırıp ifadelerini alarak yapılan çalışmaları bizlere bildirdi. Edindiğim bilgiye göre ise Müdürlüğün, firmanın yasa dışı çalışmalarına ilişkin suç duyurularına karşı 26 Aralık’ta hala cevap gelmemiş. Savcılığın, devlet memurlarını ifadeye çağırmakta gösterdiği hassasiyeti, firma yetkililerine de göstermesini umut ediyorum.”