Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, imar çalışmaları hakkındaki toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi.
Süleymanpaşa Belediyesi Sahil Ek Hizmet Binası’nda yapılan toplantıya Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın yanı sıra Başkan Yardımcıları Berkay Çakır, Mehmet Hilmi İşsever, Telat Akköse ve Gülferah Güral ile basın mensupları katıldı.
BAŞKAN EŞKİNAT; “BİR ŞEHRİN İMAR PLANI YAPILDIKTAN SONRA O ŞEHRİN İMAR PLANINA UYULUYOR OLMASI LAZIM”
Yapılan basın toplantısında konuşan Başkan Eşkinat; “Bir şehrin imar planı yapıldıktan sonra o şehrin imar planına uyuluyor olması lazım. İmar ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çıkan kanunlara uygun çalışmak lazım. Şimdi bir de Türk usulü diye bizim kendimizin ürettiği bir usul var. Hani bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın, kaçak çatı katı yapayım da yandaki komşu da isterse kaçak gökdelen diksin yeter ki bana dokunmasın ne yaparsa yapsın. Neden ruhsat alıyor insanlar? Neden proje çiziliyor? Kurallara uygun olup olmadığını görmek için. Kurallara uygun değilse o zaman kanuna da gerek yok, belediyeye de gerek yok, herkes tapuda kendine ait olan araziye istediği binayı dikme hakkına sahip oluyor o zaman.” diyerek imar ile ilgili ilçedeki aksaklıklardan bahsetti.
“ALINAN KARAR YIKIM KARARI VE BİZİM İMKANLARIMIZIN EL VERDİĞİ YIKIMLARI BİZ YAPIYORUZ”
Aksaklıkların giderilmesi için izlenmesi gereken yolları da anlatan Başkan Eşkinat; “Aslında burada yapılan iş gayet basit. Göreve geliyorsunuz herhangi bir yerden bir bilgi ulaşıyor size. Bir şikayet dilekçesi geliyor. Ya da sizin gezici zabıta ekibiniz yasalara uygun olmayan bir binayı tespit ediyor. Neresinde eksik, neresinde fazla var onu belirleyen bir tutanak da hazırlıyor. Ve bu tutanağı encümene gönderiyor. Encümenin elinde bir tablo var, bu tabloda kaç metre fazla imalat var, hesaplama çizelgesi var. O çizelgeye göre bir ceza tebligat ediliyor kural ihlali yapanlara. Ve bir yazı gidiyor. Bu yazıda deniyor ki bir ay içerisinde bu yapıyı olması gereken hale getirin. Bir ayın sonunda bu ekipler tekrar kontrole gidiyor. İki seçenek var. Tebligata uyulmuş, yapı eski ve olması gereken haline getirilmiş bunu tutanakla belgelendiğinde bu dosyalar kapanıyor. Ama eğer bu verilen sürenin sonunda herhangi bir değişim yoksa aynen devam ediyorsa hatta daha da büyüyorsa o zaman ikinci bir tutanak tanzim ediliyor. Bu da belediye encümenine geliyor. Encümen önce bir yıkım kararı alıyor yasa bunu böyle söylüyor. Ondan sonra Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuluyor. Ve süreç yürümeye başlıyor. Alınan karar yıkım kararı. Bu yıkım kararına itiraz her zaman açık. Bazen vatandaşlar bunu da yapıyor, bu güne kadar bizim yıkım kararlarımıza herhangi bir itiraz mahkeme tarafından kabul görmedi. Çünkü bunlar kanun çerçevesinde yapılan işlerdi. Biraz daha toleranslı davranmak adına bir ek süre daha veriyoruz onlara. Buna rağmen olmuyorsa nasıl olsa şimdiye kadar bir şey olmadı bundan sonra da bu böyle gelmiş böyle gider noktasındaysa ya da zaman kazanmaya yönelik bir çaba bizim imkanlarımızın el verdiği yıkımları biz kendimiz yapıyoruz. Bir de bizim gücümüzün yetmediği binalar oluyor onlar içinde yıkım ihalesine çıkılıyor. Yıkım ihalesinide normal yasanın emrettiği biçimde yaptık. Her zamankinin aksine yıkım ihalesine giren firmalar oldu. Ve bu ihale gerçekleşti. Olay bundan ibaret. Ve imara aykırı yapılan imalatların hepsine “bir ay içerisinde kullandığınız alanı boşaltın yıkılacaktır” şeklinde birer yazı gitti. Yani her türlü yasal süreçleri tamamladı ve bunlar yıkılacak. Bunlar neden yıkılmalı. Eğer bunlar yıkılmazsa ortaya şöyle bir tablo çıkıyor. Ben ilave bir kat daha yaparım cezası kaç paraysa öderim nasıl olsa bu benim yanıma kar kalır. O zaman şehirde imar düzeni diye bir şey kalmıyor.” dedi.
“YAKLAŞIK 200 BİNANIN YIKIMI GERÇEKLEŞTİ”
Konuşmasına imara aykırı yapıların yıkımlarıyla ilgili detaylar vererek devam eden Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat; “Bizim göreve başladığımız tarihten bu yana aldığımız bütün kararlar uygulanmak üzere alındı. Kararlar uygulanmak üzere alınır, kararlar almak için alınmaz. Bunların tamamını biz uyguladık. Yaklaşık 200 binanın yıkımı gerçekleşti. Bunların 38 tanesini biz yıktık. Gerisini vatandaşlarımız tebligata uygun davranarak kendi yıkımlarını kendileri gerçekleştirdi. Bu 199 adet bina içinde bunların bir kısmı ilave kat, bir kısmı ilave çatı, bir kısmı yandan genişleme yani farklı özellikleri var. Bunlar da yapılan ihale ile yıkımı tabi tutulur hale geldi. Aslında hangi mahallede kaç yıkım var hiç merak etmemiştim. Hangi mahalle olursa olsun çok önemi yoktu. Ama gelen bilgi veyahut gelen telefonlar Aydoğdu Mahallesi’nde 199 tane ya da 204 tane bina yıkılıyor, bunlar Aydoğdu Mahallesi’ni yıkıyor diye ortaya çıkınca bende mahallelere göre dökümü merak ettim. En fazla Çınarlı Mahallesi’nde 39 tane yıkım var. 204 tane olduğu iddia edilen Aydoğdu Mahallesi’nde 11 tane var. Her mahallede biraz var. Bunların tamamı bir mahallede de olabilirdi. Kim olduğuna bakmaksızın ayrım yapmaksızın tam bir eşitlik çerçevesinde bu imar kanunu burada bire bir şekilde uygulanmıştır.” şeklinde konuştu.