CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ DR AYGUN’DAN PATATES İTHALATI TEPKİSİ:
PATATES ÜRETİCİSİNE DARBE VURULUYOR, BİRİLERİ ZENGİN EDİLİYOR
DEPOLARDA 400 BİN TON PATATES VAR
ADANA’DA 20 NİSAN’DA TURFANDA PATATES ÇIKACAK
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr İlhami Özcan Aygun, 11 Mart 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 20 Nisan 2019 tarihine kadar 200 bin ton patates ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanmasına tepki göstererek, “Aldığımız istihbarata göre depolarda 400 bin ton patates var. 20 Nisan tarihinde de Adana’da ve Ödemiş’te turfanda patates çıkacak. O halde bu ithalatı kararı niye alındı? Birilerinin cebini doldurmak için mi üreticimizin ayağına kurşun sıkılıyor” diye sordu.
HASTALIKLI TOHUMSA!
Aygun, patates ithalatı için Mısır, İran ve Kazakistan ile görüşmeler yapıldığını belirterek, “Peki buralardan alınan yemeklik patates, tohumluk olarak kullanılırsa ve bu patatesler hastalıklı çıkarsa Türkiye’de üretime vurulacak darbe hesap edildi mi? Türk topraklarına hastalıklı tohum getirmek, patates üreticimize, Türk tarımı ve ekonomisine büyük darbe vurur” uyarısını yaptı.
Mısır’da patatesin tonunun 450-500 dolar olduğunu, İran’da tonunun 1200-2000 lirasında olduğunu kaydeden Aygun, “Patates, bir hafta içinde kararma yapar. 200 bin ton patatesi bir anda nasıl ithal edecekler? İki firma için mi bu karar alındı? Bu kararname çıkmadan önce iki firmanın İran ile görüşüp, patatesi ucuza kapattığı, böyle bir anlaşma yaptığı yönünde iddialar dolaşıyor. Sonra da yüksek fiyattan iç piyasaya verecekleri söyleniyor. Kendi üreticimizi nasıl mağdur ederiz? Adana’da ve Ödemiş’te 20 Nisan’da zaten turfanda patates çıkacak. Nedir bu telaş?” diye tepki gösterdi.
Patates üretimi düştü!
Aygun, Türkiye’de son on yılda patates fiyatlarındaki dalgalanmanın AKP’nin yanlış tarım politikalarından kaynaklandığını belirterek, “Son 10 yıl içerisinde Türkiye’de 1.5 milyon-1.7 milyon dekar alanda patates üretimi yapılmaktadır. Bu alanlardan üretilen patates miktarı 3.9-4.8 milyon ton arasında değişmiştir. Üretimdeki düşüş fiyatlarda istikrarsızlığa yol açmıştır” dedi.
Aygun, patates ekim alanı en geniş ilin 238 bin dekarla Niğde, 139 bin dekarla Afyon, 105 bin dekarla Konya ve sırasıyla İzmir, Kayseri, Adana ve Bolu olduğunu kaydetti.
5 yılda tüketici fiyatı yüzde 68 arttı
Aygun, 2012 ve 2017 yılları arasında patatesin üretici fiyatının sadece yüzde 26.7 artarken, tüketici fiyatının yüzde 68 arttığını, bu dengesizliğin AKP’nin yanlış politikalarından kaynaklandığını söyledi. Patateste kalite için tohumculuğun geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Aygun, “Patates üretiminin sürdürülebilirliği için yemeklik ve sanayilik patates üretimini attırmak gerekir. Bunun için de sertifikalı patates tohumculuğu yetiştiriciliğine önem verilmelidir. Nişasta ithalatı yaptığımız İsveç, Türkiye’nin yüzde 17 ‘si kadar patates üretimi yaparken, katma değer kazandırdığı ürün ile birlikte dış ticaretten daha fazla kazanıyor” dedi.