2021 yılında Tekirdağ’da faaliyet gösteren 222 tesise çevreyi kirletmeleri gerekçesiyle 24 milyon lira idari para cezası uygulandı. 37 tesisin ise faaliyetleri durduruldu. Sanayi kuruluşlarının yanı sıra belediyelerin de çevre kirliliğine ilişkin limit değerlere uymadığı kaydedildi.
Denetimler ve uygulanan cezalara ilişkin gazeteci Serap Cömertoğlu’na açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kaan Sinan Tohumcu, 2021 yılında firma ve kurumlara çevre kirliliğinden dolayı 24 milyon lira idari para cezası uygulandığını belirtti. Yatırımcıların, geçmiş yıllarda idari para cezalarını umursamadığını söyleyen Tohumcu, son zamanlarda uluslar arası eko sertifikaların ve cezaların yargı sürecine taşınmasının yatırımcı üzerinde etkili olduğunu dile getirdi.
Tohumcu’nun aktardıklarına göre; su kirliliğinden dolayı 119 tesise 14 milyon lira, hava kirliliğine ilişkin 34 tesise 3 milyon lira, toprak kirliliği nedeniyle 6 tesise 579 bin lira, atık konusunda 40 tesise 585 lira, ÇED kararlarına uyulmamasına ilişkin ise 14 tesise 200 bin lira, diğer cezalarla birlikte toplam 222 tesise 24 milyon lira idari para cezası uygulandı.
222 tesisin içerisinde fabrikaların, madencilik, tarım ve hayvancılık tesislerinin, belediyelerin yer aldığını aktaran Tohumcu, 37 tesisin ise faaliyetlerinin durdurulduğunu belirtti.
Su kirliliğine ilişkin Organize Sanayi Bölgelerine yapılan denetimlerde, yüzde 10’una limit değerlerini sağlamadığı gerekçesiyle cezai işlem uygulandığını vurgulayan Tohumcu, belediyelerden alınan toplam 41 numunenin yüzde 17’sinin ise limit değerlerini sağlamadığını belirtti.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Toprak kirliliği konusunda da atığını toprağa gömüp, bertaraf etmeye çalışan tesislerle karşılaştıklarını paylaşan Tohumcu; “Toprak kirliliğine ilişkin 6 tesise 579 bin lira ceza uygulandı. Birçok firmaya hem idari hem de adli ceza verildi.Bazı firmalara çevre kirliliği nedeniyle soruşturma başlatıldı. Geçmiş yıllarda para cezalarını umursamayan yatırımcılar, adli cezalar ve uluslar arası eko sertifikalar nedeniyle yükümlülüklerini yerine getirmeye özen gösteriyor” dedi.
MÜŞTERİ DENETİMLERİ VE EKO SERTİFİKALAR ÖNEMLİ ROL OYNUYOR
Sanayi tesisleri için para cezasının çok caydırıcı olmadığını, müşteri denetimleri ve uluslar arası sertifikaları kaybetmekle yüz yüze kalmanın firmalar üzerinde daha etkili olduğunu dile getiren Tohumcu, eskiden ‘parasını öderiz’ sıkıntı değil diyen sanayicilerin, uluslar arası sertifikalar konusunda farklı düşündüğünü belirtti.
Uluslar arası arenada hem itibar hem de ekonomik kayıp yaşamakla yüz yüze kalındığını vurgulayan Tohumcu; adli işlemler, mahkemelerde kirleticilik üzerine verilen hesapların caydırıcılık oranında yüksek olduğunu aktardı.
Cezaların,firmalar için milyon dolarlık kayıpları beraberinde getirdiğini paylaşan Tohumcu, kirlilik nedeniyle birçok kapatma işlemi uygulayıp, yargıya taşındığının altını çizdi.
ÇEVRE CEZALARINDA DAVAYI KAZANMA OLASILIĞI YÜKSEK
İki kez ceza uygulandıktan sonra tekrar edilme durumunda soruşturma açıldığını hatırlatan Tohumcu;“Ayrıca durdurma işlemi de gerçekleştiriyorum. Durdurduktan sonra da adli makamlara bilgilendirmede bulunuyorum.Kamu adına şikayetçi oluyoruz. Çok fazla firmaya ceza kestim. Vatandaşlarımız da sürece dahil olabilir. Bir vidanjör dereye boşaltım yapıyor. Onu yapan kişi aynı gün içerisinde yakalandı. Duyarlı bir vatandaşın şikayeti üzerine çalışmalar başlatıldı. Çevre cezalarında davayı kazanma olasılığımız çok yüksek.Yüzde 90’ını ölçüm ve analize dayalı.Ben bunu yapmasam cezası neyse öderim mantığı çağımızda kalmamaya başladı” ifadelerini kullandı.