07.09.2024

Denize Girmek Tehlikeli Sonuçlara Neden Olabilir !

12, Haziran 2021 Cumartesi
Bu haber kez okundu


Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilajın (Deniz Salyası) etkisi devam ederken, yetkililer ve uzmanlar denize girilmemesi yönünde uyarılarda bulunuyor.

Deniz ekosisteminin bozulmasıyla meydana gelen müsilaj, deniz canlılarını yok ederken, insanlarla doğrudan temas ettiğinde nasıl bir etki oluşturacağı henüz bilinmiyor. Deniz canlılarının tüketimi ve denize girilmesi konusunda ise yetkililer ve uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Hacı Bayram Zengin, müsilajın yoğun olduğu bölgelerde denize girilmesinin tehlikeli sonuçlara neden olabileceğini kaydetti.

Müsilajla doğrudan temas edildiğinde insan sağlığını nasıl etkileyeceğinin henüz bilinmediğini vurgulayan Zengin, “Bilimsel açıdan kesinlik söz konusu değil.Bu nedenle vatandaşlarımız temkinli davranmalı. Denize girildiğinde nasıl bir etki oluşturacağını şu anda bilemiyoruz. Müsilaj, kıyıya vurduğunda ve kuruduğunda toz halinde solunuma geçeceği zaman ne olacağıyla ilgili de bir veri söz konusu değil. Temkinli olmakta fayda var. Müsilajın yoğun olduğu bölgelerde denize girilmesinin halen sonuçlarının bilinmemesi ile birlikte tehlikeli sonuçlara neden olabileceğinden dolayı dikkatli olunmalı” dedi.

Çevre Mühendisleri Odası Trakya Şubesi Temsilcisi Emre Güney ise iki ay içerisinde denize girmenin çok mümkün olmayacağını belirtti.

Müsilajın bütün denize hakim olmadığını belirli lokasyonlarda yoğunlaştığını aktaran Güney, “Müsilajın görüldüğü noktalarda denize girilmesini tavsiye etmiyoruz. Bu iki ay içerisinde denize girmek çok da mümkün olmayabilir.Ancak; müsilajın görülmediği noktalarda var. Buralarda denize girilmesinde bir sakınca olmadığını öngörüyorum. Öte yandan deniz salyası dibe çöküp, yüzeyde bulunabilir. Bu bir canlıdır.Askıda da olabilir.Önemli olan bizim için dibe çökmesi, yüzeyde yada askıda kalması değil. Bunun deniz ortamından uzaklaştırılması, popilasyonunun azaltılmasıdır. Denizden bunun temizlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Deniz yüzeyinden müsilajın pompaj yöntemiyle toplandığını hatırlatan Güney, şunları kaydetti:“Temizleme çalışmaları ve deniz sıcaklığının da artmasından dolayı müsilajın kısa sürede azalacağını öngörüyorum.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem planının uygulanmasıyla birlikte müsilajla ilgili önlemlerin kalıcı olarak çözüm bulacağını öngörüyorum”

Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

facebook twitter youtube google+ feedburner
Yazar: Haber Merkezi
sanalbasin.com üyesidir