Eğitimcilerden Güvenlik Çağrısı

İstanbul Çekmeköy’de biyoloji öğretmeni Fatma Nur Çelik’in 17 yaşındaki öğrencisi tarafından bıçaklanarak öldürülmesi, Türkiye genelinde büyük tepki yarattı.

Tekirdağ’da da öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Eğitim-İş ve Eğitim Sen’e bağlı öğretmenler, okullardaki güvenlik zafiyetine dikkat çekerek yetkililere çağrıda bulundu. Sendikalar, cinayetin öğretmenleri hedef gösteren anlayışın bir sonucu olduğunu savunurken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in istifasını istedi.

Eğitim sendikaları, şiddetin münferit bir olay olmadığını vurgulayarak, okullarda alınmayan önlemlerin ve öğretmenlerin itibarsızlaştırılmasının bu tabloyu oluşturduğunu belirtti.

“Güvenli çalışma ortamı en temel haktır”

Eğitim Sen üyesi Sibel Yağışan, öğretmenlik mesleğinin sistemli biçimde değersizleştirildiğini ve eğitim emekçilerinin kamuoyu önünde haksız biçimde suçlandığını söyledi. Bu durumun öğretmenleri açık bir hedef haline getirdiğini ifade eden Yağışan, pedagojik temelden yoksun uygulamaların eğitim ortamlarını olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Yağışan, derinleşen yoksulluk ve gençlerin yaşadığı geleceksizlik duygusunun şiddet riskini artıran toplumsal faktörler arasında yer aldığını vurguladı. Sosyal destek mekanizmalarının yetersizliği ve rehberlik hizmetlerinin eksikliğinin tabloyu ağırlaştırdığına dikkat çekti.
Yetkililere çağrıda bulunan Yağışan, okul güvenliği konusunda bilimsel ve katılımcı bir politikanın derhal hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek şu talepleri sıraladı:
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin güçlendirilmesi
Her okulda yeterli sayıda uzman personel görevlendirilmesi
Risk altındaki öğrenciler için erken müdahale ve destek programlarının uygulanması
Okullarda şiddeti önlemeye yönelik bağlayıcı bir eylem planının hazırlanması
Yağışan, “Eğitim emekçileri olarak güvenli bir çalışma ortamı talep ediyoruz. Bu talep bir ayrıcalık değil, en temel haktır. Güvenli olmayan bir okulda sağlıklı bir eğitim süreci yürütülemez” dedi.
“Bu olay münferit değildir”
Eğitim-İş adına konuşan İmdat Yılmaz, öğretmen Fatma Nur Çelik’in, öğrencilerin ve öğretmenlerin en güvende olması gereken yer olan okulda katledildiğini belirterek, olayın münferit bir vaka olmadığını vurguladı.
Yılmaz, öğrenciyle ilgili rehberlik görüşmelerinin yapıldığını, tutanakların tutulduğunu ve psikiyatrik tedavi sürecinin bilindiğini ancak gerekli önlemlerin alınmadığını belirtti. “Bu açık bir ihmal zinciridir. Bu sorumluluk öğretmenin ya da okul idaresinin üzerine yıkılamaz” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e de çağrıda bulunan Yılmaz, “Daha kaç öğretmenimizin can vermesi gerekiyor?” diye sordu. Yılmaz, öğretmenleri hedef gösteren ve mesleği değersizleştiren zihniyetin bu sürecin arkasında olduğunu ifade etti.
Okullarda güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Alışveriş merkezlerine kesici-delici aletle girilemezken okullara rahatlıkla girilebiliyor. Bu bir tesadüf değil; bu bir yönetim zaafıdır” ifadelerini kullandı.

Yayın: