Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerindeki içme suyu çalışmalarını kapsayan “Yerel Yönetimlerde Su Güvenliği Bölgesel Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.
Düzenlenen toplantıya Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, Edirne Vali Yardımcısı Şenol Levent Elmacıoğlu, Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Hüseyin İlter katıldı.
Toplantı boyunca Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinde sağlıklı içme suyu temini, içme suyunun vatandaşa ulaştırılma süreci ve çevre faktörleri konuları detaylı olarak görüşüldü.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun verilerine göre Tekirdağ son 4 yılda içme suyu kalitesini önemli ölçüde arttırdı. Düzenli olarak yapılan analizler sonucunda Tekirdağ il geneli için; “kimyasal uygunsuzluk oranları” 2013 yılında %5.1, 2014 yılında %3.77, 2015 yılında %4.12 iken 2016 yılında bu oran %2.13 değerine düşürüldü. Diğer önemli bir gösterge olan “Mikrobiyolojik uygunsuzluk oranları” 2013 yılında (.06, 2014 yılında $.52, 2015 yılında .03 iken 2016 yılında %3,9’a indirildi. Son olarak “Bakiye klor uygunsuzluğu oranı” ise 2013 yılında .3, 2014 yılında 14.0, 2015 yılında 8.16 iken 2016 yılında %1.5 gibi düşük bir oranda gerçekleşti. Yıldan yıla düşen bu değerler, TESKİ’nin temin ettiği içme suyundaki yüksek kaliteyi beraberinde getirmiştir, ayrıca diğer illere göre kalite bakımından en ön sıralardadır. Toplantıda bu konu vurgulanarak TESKİ’ye Halk Sağlığı Kurumu yetkililerince teşekkür edildi.
Bu sonuç TESKİ’nin kurulduğu günden beri yaptığı altyapı çalışmaları ile uygulamaya koyduğu projelerin bir sonucudur. Zira, 2013 ve 2014 yıllarında içme suyu bakiye klor ölçümü ağırlıklı olarak ilçe merkezlerinde yapılmaktaydı. Fakat 2015 ve 2016 yılları dahil, şu anda ilçe merkezlerine ek olarak, TESKİ tarafından Tekirdağ’ın tüm mahallelerinde otomatik klor dozajlama cihazları ile klorlama işlemi yapılmaktadır. Klorlama yapılmayan hiçbir içme suyu deposu bulunmamaktadır. TESKİ Genel Müdürlüğünün yaptığı düzenli klorlama işlemleri sayesinde TESKİ abonelerine ulaştırılan içme suyunun kimyasal ve mikrobiyolojik uygunsuzluk değerleri önemli ölçüde düşük seviyelere gelmiştir. Bu da vatandaşların sağlıklı içme suyu kullandıkları anlamına gelmektedir. Bu sayede içme sularına bağlı olarak meydana gelen hastalıklar da engellenmiş olmaktadır.
TESKİ’nin içme suyu kalitesinin artmasındaki en büyük etkenlerden bazıları, içme suyu depolarının bakım ve onarımlarının yapılmasıdır. Atıl durumda ve bakıma ihtiyacı olan tüm içme suyu depoları özenle bakım ve onarımdan geçirilerek, dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması da devam etmektedir. TESKİ Genel Müdürü Dr.Şafak Başa alınan bu sonuçlardan memnun olduğunu, her zaman “Suyumuz Vizyonumuzdur” felsefesi ile hareket ettiklerini ve bu çalışmalarda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ettiğini belirtti.