08.09.2024

Sahte Analiz Raporlarıyla Tonlarca Kanola ve Mısırın Piyasaya Sürüldüğü İddiası Meclis Gündeminde

23, Mayıs 2024 Perşembe
Bu haber kez okundu


Rusya ve Ukrayna’dan Tekirdağ limanına gelen ve GDO’lu olduğu iddia edilen 10 gemi kanola ve mısırın sahte analiz sonuçlarıyla piyasaya sürülmesine ilişkin iddialar, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde de yer aldı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, skandala ilişkin sorumluların bir an evvel bulunması çağrısında bulunurken, Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, bazı siyasi figürlerin, şüphelilerin kurtulmasına ilişkin olaya müdahale etmeye çalıştığı yönündeki iddiaların endişe yarattığına dikkat çekti.
Geçtiğimiz günlerde, Tekirdağ limanına Rusya ve Ukrayna’dan gemilerle getirilen 7 gemi mısır ve 3 gemi kanolanın, sahte analiz raporları hazırlanarak, gemilerden tahliye edildiği ileri sürüldü.
İddiaya göre, beş firma tarafından ithal edilen kanola ve mısırlar, laboratuarlarda analiz edilmeden, hazırlanan sahte analiz raporlarının Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelinin şifresi kullanılarak, sisteme yüklenmesi ile tahliye edildi. Kurum çalışanın ihbarı üzerine, idari inceleme başlatılarak, savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatırken, Bakanlık tarafından gönderilen müfettişlerin ise Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde incelemelerde bulunduğu kaydedildi.
Söz konusu ürünlerin bir kısmına ulaşılırken, bir kısmının ise nerede olduğunun henüz bilinmediği aktarıldı.
Ürünlerin GDO’lu olup olmadığı ise yapılacak analizler sonucunda belli olacağı belirtildi.
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar ise konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Birden fazla firmanın ithal ettiği mısır ve kanolanın analiz edilmeden, sahte evraklarla ülkeye girmesinin büyük bir skandal olduğuna dikkat çeken CHP’li Aygun, “Ürünlerin içerisinde ne olduğu bilinmiyor. Bir kısmına ulaşılsa da ulaşılamayan, piyasada olan ürünler var. Yargı ve idari makamlar, gerekli çalışmaları başlattı. Kurum personeli, şifresinin çalındığına ilişkin bir savunmada bulunmuş. Bir an önce sorumlular bulunarak, ürünlerin nerede kullanıldığı tespit edilmeli” dedi.
Şimdilik 10 gemi olduğu belirtilse dahi daha fazla ürün gelmiş olabileceği ihtimaline dikkat çeken Aygun, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ile görüştüğünü, ulaşılan ürünlerin soruşturma tamamlanana kadar bir depoda bekletileceğini aktardı.
Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar da Ticaret Bakanı Bolat’a konuya ilişkin sorular yöneltti.
Bazı siyasi figürlerin devreye girerek olaya müdahale etmeye çalıştığı, bu müdahalenin şüphelilerin kurtarılması amacıyla yapıldığı iddia ve söylentilerinin ise kamuoyunda endişeyle takip edildiğine dikkat çeken Avşar, girişi olan ürün miktarının ne olduğunu, güvenlik zafiyetinin olup olmadığını, bu ürünlerin piyasaya yayılıp yayılmadığını kamuoyun endişeyle cevap aradığı sorular olduğunu aktardı.
Avşar, Bakan Bolat’a şu soruları aktardı:
-GDO’lu olduğu iddia edilen ne kadar ve hangi tür tarım ürünü/ürünlerinin girişi olmuştur?
-Ülke genelinde başka limanlarda buna benzer vuku bulan olaylar ve tespitleriniz var mıdır?
-Şayet varsa bu hususta ne tür tedbirler alınmış ve yaptırımlar uygulanmıştır
-Veri güvenliği, denetim ve kontrol sistemi nasıl sağlanmaktadır?
-Uluslararası ticaret yapan limanlarımızın ve ilgili laboratuvarların veri güvenliği, denetim ve kontrol sistemi nasıl sağlanmaktadır?
-Bu güvenliği sağlamak üzere dijital güvenlik ağı ve siber güvenlik duvarı gibi güvenlik sistemleri mevcut mudur?
-Söz konusu GDO’lu ürünler piyasaya dağılmış mıdır?
-Şayet dağıldıysa kullanıldığı veya ulaştığı yerler tespit edilmiş midir?
-Gerekli geri toplama işlemleri yapılmış mıdır?

facebook twitter youtube google+ feedburner
Yazar: Haber Merkezi
sanalbasin.com üyesidir