07.09.2024

Kimyasal Koku Sorunu Devam Ediyor

15, Temmuz 2024 Pazartesi
Bu haber kez okundu


Trakya bölgesinin İstanbul’dan sonra en büyük ikinci yerleşim yeri olan ve önemli sanayi merkezleri arasında yer alan Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi, hafta sonu kimyasal kokuya teslim oldu. Nefes almada zorluk yaşanan bölgede, vatandaşlar sosyal medyadan tepki göstererek, Cimer ve ALO 181’e şikayet edilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Kimya, deri, tekstil sektörü başta olmak üzere sanayinin yoğun olduğu Çorlu’da, belli dönemlerde açığa çıkan kimyasal, koku yaşamı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

12 Temmuz Cuma gecesi açığa çıkan ve hafta sonu belli aralıklarla devam eden koku, bölgede yaşamı zorlaştırırken, vatandaşlar, sosyal medyadan tepkilerini dile getirerek, yetkililerin seslerini duyması yönünde çağrıda bulundu.

Çorlu’nun adeta gaz odası olduğu belirtilen paylaşımlarda; “her yer zehir, insanlar ölüm soluyor” ifadeleri yer alırken, hava izleme cihazlarının da bölgede etkin çalışmadığına dikkat çekildi.

ALO 181 ve Cimer’e şikayetlerde bulunulması yönünde çağrıda bulunulurken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin ise sessizliğinden rahatsız olunduğu kaydedildi.

Cuma günü saat 17.00 civarında başlayan solvent kokusunun, şehri sardığını aktaran Çorlu Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Murat Sevgi, kokunun özellikle kamu kurumlarının mesai saatleri dışında, gerçekleştiğine dikkat çekti.

Kimyasal ve baca deşerjlarının anında müdahale ile yerinde tespiti için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bölgeye yakın müdahale ekibi oluşturması gerektiğini vurgulayan Sevgi; “İhbarları değerlendirmek adına günler sonra sanayi bölgelerini gezmekle bir sonuç alınabilmesi imkansız.Bakanlığın ilimizde personel ve ekipman donananımı tam ekiplere ihtiyaç var. İdari para cezaları ise kesin çözüm değil”dedi.

Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yılın ilk 5 ayında il genelinde yapılan denetimlerde toprağı, çevreyi, havayı ve suyu kirleten, ayrıca çevreye ağır koku yayan ve ‘Çevre Kanunu’na aykırı faaliyette bulunduğu belirlenen, 79 tesise toplam 31 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Muhalefet milletvekillerinin de Türkiye Büyük Millet Meclisi’inde gündeme getirdiği soruna bir an önce kesin bir çözüm bulunması, bölge halkının başlıca talepleri arasında yer alıyor.

facebook twitter youtube google+ feedburner
Yazar: Haber Merkezi
sanalbasin.com üyesidir