Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde yüzde 42’ye varan rekolte kaybı olduğunu söyledi.
Birtakım ziyaretler ve toplantılar kapsamında Tekirdağ’a gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Vali Recep Soytürk ve protokol üyeleri tarafından karşılandı. Tekirdağ hakkında bilgi alan ve İl Değerlendirme ve KoordinasyonToplantısına katılan Bakan Yumaklı daha sonra, sektör paydaşları toplantısında yer aldı.
Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, bölgede 15 ovanın koruma altına alındığını söyledi.
Söz konusu alanların tarım dışı kullanıma konu olmaması için özen gösterdiklerini belirten Yumaklı, Tekirdağ’ın 2002 yılında sadece 2,1 milyon dolar iken şu anda 250 milyon dolara yaklaşık tarımsal ihracatının olduğunu kaydetti.
Yeni normal adı verilen bir süreç olduğunu dile getiren Yumaklı, dünya genelindeki konjöktör’ün değiştiğini vurgulayarak şunları paylaştı:
Davranış biçimleri değişti. Bunlara sebep olan salgın hastalıkları, ülkeler arası anlaşmazlıklar, afetler, iklim değişikliği oldu. Dolayısıyla bizler de yeni normal üzerinden planlamalarımızı yapıyoruz. Çünkü eğer bu değişkenliklere uyum sağlayamaz isek sadece Tekirdağ için konuşmuyorum; bütün ülke olarak elbette planlamadığımız, yönetmediğimiz bir süreçte devam ettirdiğiniz takdirde sonuçlarının çok da pozitif olmayacağı aşikar. Tekirdağ’dan üreticilerimizin dikkatlerine sunalım. Tarımsal üretim planlaması konusu bütün unsurlarıyla beraber hazırlıkları devam ediyor”
Trakya’da yaşanan kuraklığa değinen Bakan Yumaklı, başta iklim değişikliği olmak Trakya’daki çiftçilerin kuraklığı yakından hissettiğini söyledi.
Kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde alakalı yaklaşık yüzde 42’ye varan oranda bir rekolte kaybı olduğuna dikkat çeken Yumaklı, şunları kaydetti:
“Bunlarla ilgili hem bölge vekillerimiz hem de diğer arkadaşlarımızın çalışmaları sonucunda verilen ayçiçeği ile ilgili desteği Trakya bölgesi için 1500 lira olarak yeniden belirlemiş olduk. Bu da Resmi Gazete’de dün itibariyle yayınlandı ve yürürlüğe girdi, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyoruz. Bunun yanı sıra verim kayıpları var. Bu verim kayıplarıyla alakalı özellikle kuraklığın yanı sıra yetiştiricilerin üreticilerin bazı uygulamalarının da alınan sonuca etkili olduğunda görmüş olduk. Özellikle yerli milli tohumlarımızın kuraklıkla alakalı dirençlerini ve verimle alakalı kaybın hakikaten diğeriyle kıyaslanmayacak bir şekilde çok daha düşük kaldığını da söyleyebilirim. Dolayısıyla bu konuda özellikle bizim bakanlığımızın Tarımsal Araştırma Geliştirme Merkezi tarafından üretilen bu tohumların ki; kullanılmayan arazilerin ya da az kullanılan arazilerin tarıma kazandırılması ile ilgili yürüttüğümüz bu projede yüzde 75 tohum desteği verilmişti. Bu tohum desteği verildiği yerlerdeki üretimlerde kuraklığın etkisini neredeyse olmadığını görmüş olduk “