X

Çiftçinin yüzü serada çiçekçilik projesi ile gülecek

Geçtiğimiz yıl fizibilite çalışması yapılan ve bu yıl Trakya Kalkınma Ajansı tarafından hibe desteği sağlanan “Süleymanpaşa İlçesi Modern Serada Çiçekçilik Örnek Uygulama Alanı” projesinin imza töreni Trakya Kalkınma Ajansı toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Telat Akköse ile Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in katıldığı imza törenine basın mensupları da ilgi gösterirken ilk olarak Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat açıklamalarda bulundu.

SÜLEYMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANI EKREM EŞKİNAT: “BÖLGEMİZDE ALTERNATİF ÜRÜN ÜRETİMİNE YÖNELİK ÖNEMLİ BİR MODEL”

Başkan Eşkinat konuşmasında projenin bölge için çok önemli olduğunun altını çizerken; “Geçen sene yaptığımız fizibilite projesinin devamını gerçekleştiriyoruz. Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte yaptığımız fizibilite çalışmasının ardından uygun bulunan projeye kaynak aktarımı yapılacak. Bu bölgemiz için çok önemli bir proje. Özellikle tarım arazisi olan, bölgemizde alternatif ürün üretimine yönelik önemli bir model.” dedi.

“KÖYLERİMİZE, ÖZELLİKLE KÖY KOOPERATİFLERİMİZE ÖRNEK OLMAK İÇİN TRAKYA KALKINMA AJANSINA PROJE İLE BAŞVURDUK”

Süleymanpaşa Belediyesi olarak projenin hazırlanışında örnek model olmayı ve bölge halkına katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Eşkinat; “Biz burada ticari beklenti içerisinde değiliz. Bu çalışmanın çoğalması için örnek model oluşturuyoruz. Bu serada; Süleymanpaşa Belediyesi’nin ihtiyaç duyduğu parklara, meydanlara çiçekleri üreteceğiz. Şuan için bizim bütün ihtiyacımızı karşılamayacak. Alım garantili bu modeli yapacak başka yatırımcılara, köylerimize, özellikle köy kooperatiflerimize örnek olmak için Trakya Kalkınma Ajansına proje ile başvurduk. Umarım biz artık başka yerlerden çiçek almak zorunda kalmayız. Bu bölgenin çiçeklerinin tamamını başka belediyeler de dahil olmak üzere bu seranın öncülük ettiği bizim bölgemizdeki başka seralar tarafından sağlanır.” diye konuştu.

“HAVAMIZ, SUYUMUZ, TOPRAĞIMIZ HER ŞEYİMİZ BU PROJEYE ÇOK UYGUN”

Ülke çapında serada çiçekçilik yaparak bölge ekonomisini ayakta tutan iller olduğunu, Süleymanpaşa’nın da bu illerin arasına girmek için çaba göstereceğini ifade ederek sözlerine devam eden Eşkinat; “Sadece bu ve buna benzer projelerle ayakta durup ekonomisini döndüren bölgeler var.  Trakya bu çalışma için çok uygun. Havamız, suyumuz, toprağımız her şeyimiz bu projeye çok uygun. Bu bir üretim ve gelir kaynağı haline gelebilir diye düşünüyoruz. Yalova, Aydın ve İzmir bunu başarmış durumda. Biz de bu illerin arasına girmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“BİZ BU İŞİ BAŞARACAĞIZ”

Son olarak Trakya Kalkınma Ajansı ile gerçekleştirilen işbirliğine değinen Eşkinat; “Bizim imzalayacağımız proje Trakya Kalınma Ajansı ile yapılan en büyük proje. Bundan sonraki adımımızda Trakya Kalınma Ajansı ile ortak proje yaparak yurtdışından kaynak getirmek için çabalayacağız. Hedefimiz bu. Ben Trakya Kalınma Ajansı ekibine de kendi ekibime de güveniyorum. Biz bu işi başaracağız.” ifadelerini kullandı.

TRAKYA KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERİ MAHMUT ŞAHİN: “PROJELERİN KENDİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAYIP VATANDAŞLARIMIZA DA BU PROJEDEKİ GİBİ İMKAN YARATARAK GELİR KAPISI AÇSIN İSTİYORUZ”

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın ardından açıklamalarda bulunan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise ajans olarak örnek projelerin imkanlar dahilinde her zaman destekçisi olacaklarının altını çizerken; “Biz Trakya Kalınma Ajansı olarak merkez Süleymanpaşa olmak üzere Tekirdağ, Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı, Şarköy, Edirne, Kırklareli birçok ilçe ile birlikte çalışıyoruz. Bu saydığım yerlerin muhtarlığı, belediyesi, valiliği, kaymakamlığı bir çok kurumuyla da işbirliği içerisindeyiz. Amacımız öyle projeler yapalım ki çevresine örnek model olsun. Etrafındaki insanlara da ilham versin. Bu projede olduğu gibi hem kendi ihtiyaçlarını karşılasın hem de bu insanlar gelip bu modeli görsünler ve bu yönde yatırımlarını yapsınlar. Başta Tekirdağ sonra Trakya’daki tüm belediyeler bu projeyi örnek alsın. Bizler projelerin kendi ihtiyaçlarını karşılayıp vatandaşlarımıza da bu projedeki gibi imkan yaratarak gelir kapısı açsın istiyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından projenin onayı ile ilgili imzalar atılırken Süleymanpaşa Belediyesi ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinin devam edeceği ifade edildi.

SÜLEYMANPAŞA İLÇESİ MODERN SERADA ÇİÇEKÇİLİK ÖRNEK UYGULAMA ALANI PROJESİ

Proje Yeri: Bıyıkali Mahallesi Hobi Bahçeleri yan tarafı

Proje Başvuru Sahibi: Süleymanpaşa Belediyesi

Proje Bütçesi: Yaklaşık 600 000 TL

Genel Amaçlar: Bu projenin genel amacı bölgede çevreye saygılı, yüksek katma değerli, nitelikli ve sürdürülebilir üretim altyapısının gelişmesine katkı sağlamaktır. Bölgede tarım alanında dar bir ürün yelpazesi içerisindeki ürünlerin tarımını yaparak geçimini sürdüren kesim için yeni bir üretim seçeneğinin ortaya çıkartılması bu konudaki yatırımlar sonucunda elde edilecek olan gelir ile birlikte bölgeye ekonomik anlamda pozitif olarak yansıyacaktır. Bölgede yatırımlar sonucu üretimin artması istihdamın artmasına, istihdamın artması kişi basına düsen ortalama gelirin artmasına, ve bunun sonucunda da bölgede refah seviyesinin artmasına olanak sağlayacaktır. Bölgede çiçekçilik konusunda üretimin artması sonucunda ileriki dönemde çiçek fiyatlarının düşmesi ile birlikte civarda bulunan şehirlerdeki park, bahçe ve peyzaj düzenlemelerinde kullanılan çiçeklerin artması ile şehirlerin güzelleşmesi ve insanların yasam kalitelerinde de iyileşme sağlanabilecektir.

Özel Amaçlar: Bu projenin özel amacı, Süleymanpaşa ilçesinde yapılacak olan modern tipte rüzgar ve güneş enerjisi destekli örnek bir sera yatırımı ile çiçekçilik alanında ilçenin dışa bağımlılığının azaltılması ve bölgedeki çiftçilerin sınırlı olan gelir kapılarını arttırmak için serada çiçekçilik yatırımı konusunda bilgilendirilmesi, özendirilmesi ve yol gösterilmesidir. Böylelikle proje bittiğinde bölgede çiçek üretimine başlamış bir modern sera ve bu yatırımları çoğaltarak gelir seviyelerini arttıracak olan bilgi ve teknik kapasiteleri yükseltilmiş çiftçiler sayesinde bölgedeki eksiklik giderilmiş olacaktır. Örnek sera Süleymanpaşa Belediyesi’ne ait olan ve Bıyıkali mahallesinde hobi bahçelerinin yanında yer alan tarımsal alanda yapılacaktır. Alan ana yol kenarında ulaşımın kolay olduğu ve ziyarete açık bir alandır. Yapılacak olan sera ülkemizde bu konuda geçerli olarak kullanılan, ve bölge iklim şartlarına dayanıklı olarak tasarlanmış gotik tipte bir sera olacaktır. Son derece çevreci olan sera sistemi güneş ve rüzgar enerjisi sisteminden oluşan karma enerji sistemi, yağmur sularını israf etmeyerek sulamada değerlendiren su hasadı sistemi gibi sürdürülebilir teknolojileri içermektedir. Yapılacak olan örnek sera ile birlikte ilçedeki yazlık ve kışlık süs bitkilerinin üretiminin bir bölümünün gerçekleştirilmesi, bölgedeki çiftçilerin eğitilmesi sayesinde bu yatırımı örnek alarak,  inceleyerek ve kendi yatırımlarını yaparak gelir seviyelerini arttırmaları hedeflenmektedir.

ÖNEMLİ NOTLAR

Projedeki yapılacak olan sera son model bir sera olacak ve bölge için bu konuda bir ilk olacaktır.

Seranın sulama sistemi hem rüzgar hem de güneş enerjisi destekli olacaktır. Bu da son derece örnek bir uygulamadır.

Sera yağmur sularını depolayıp tekrar kullanacaktır.  Bu yönüyle Sera Dünya’daki çevreci trendin son uygulamaları yakalanmış ve bölgeye kazandırılmıştır, Bölge için hatta Türkiye için ilk sayılabilir.

Proje tüm Türkiye tarafından ilgi ile takip edilmektedir, proje ile ilgili birçok kişi bilgi almak için irtibat kurmuştur.

Süleymanpaşa Belediyesi Kurulmasından 2 sene geçmesine rağmen 4 tane hibe almaya hak kazanmıştır.

Proje kadın istihdamının artmasına katkı sağlayacaktır.

Seralar vatandaş ziyaretine açık olacaktır ve vatandaşlarımız serada çiçek yetiştiriciliği konusunda bilgilendirilecektir. 

Kategori Yerel Haber
Haber Merkezi: