X

BELEDİYE ZABITA EMİR VE YASAKLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNİ OKUDUNUZ MU?

Tekirdağ Süleymanpaşa belediyesi Zabıta Müdürlüğü Emir ve yasakları uygulama yönetmeliği geçtiğimiz Mart ayında değişikliğe uğramış ve yeni hali yayınlanmıştı. Aradan geçen zamanda yayınlanan emir ve yasaklarla ilgili uygulanabilirlik açısından bir gözlem yapınca şu maddeler özellikle dikkatimi çekti.

Maddelere geçmeden önce belirtmek isterim 100 ‘ü aşkın yönetmelik maddesi içinde yaptığım kısa bir incelemede bazı maddelerin uygulanabilirlik taşımadığını gördüm.  Uygulanabilirlik taşımayan  maddelerin neden buraya eklendiğini ise çok merak ediyorum. Çünkü öyle maddeler var ki, bir kişi bu maddeleri kullanarak şikayetçi olabilir ve birilerinin canı yanabilir.  Aslında uygulanmış olsa gerçekten çok faydalı olacak şeyler ona bir sözüm yok. Ancak uygulamayacak ise neden bu maddeler yönetmeliğe eklenmiş orası muamma.

5393 sayılı Belediye Kanunun 15/b maddesine göre, belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikli ihtiyaçlarının belirli kurallar çerçevesinde karşılanması amacıyla kanun tüzük ve yönetmeliklerin yeniden değişmesi üzerine Süleymanpaşa Belediyesi Emir ve Yasakları Uygulama Yönetmeliği Süleymanpaşa Belediye Meclisinin aldığı karar ile değişikliğe uğradı. İşte değişikliğe uğrayan yönetmelikte dikkatimi çeken maddeler.

 

İkini bölüm madde 18 ;Tüm açık ve kapalı alışveriş alanlarında, market ve süpermarketlerde naylon poşet kullanılması yasaktır.

Dördüncü bölüm madde 38 b. Bakkal, Market vb. yerlerde Tüp gaz satışı yasaktır.

Beşinci  bölüm madde 52;  Belediyenin izni olmadan, el ilanı ve broşür dağıtılamaz ,gezici araçlar ile reklam ve tanıtım yapılamaz.

Beşinci bölüm madde 52 ;Tretuvarların üzerine işyerine ait her çeşit işaret levhası ve reklam panoları koymak ve dikmek yasaktır.

Bu çok ilginç; Altıncı bölüm madde 57; Gezici satıcılar, Belediyenin belirlediği kıyafeti giymek zorundadır, ayrıca kullanılacak araçlar için Belediyenin özel hüküm getirme hakkı saklıdır. Satıcıların kullandıkları iş elbiseleri, el ve yüzleri temiz olacaktır.

Ve özel hükümler de yer alan defalarca okumama sebep olan madde 109 ; Döner pişiriminde likit petrol gazı, doğalgaz ve kömür kullanılmayacaktır. Eğer kullanılacak ise dönerin ateş ile temasını kesmek ve gazların etkilemesini engellemek için et ile pişirici arasına cam veya benzeri bölme konulacaktır.

 

İnanın bana bu yönetmelikte yer alan maddelerden size çok daha fazla uygulanmaları olanaksız maddeler bulur ortaya çıkarırım. Burada bunu anlatmamın sebebine gelince yaptık oldu yerine, uygulanabilecek gibi yapmak daha doğru olacaktır kanaatindeyim. Saygılar…

Siz yönetmeliği okumak isterseniz tamamı için tıklayın...

Kategori Yazar